Onrust, voor het betere buitenleven

Verticuteren, een must voor het gazon

25 mrt. 2015 12:24:36

Verticuteren, een must voor het gazon

Verticuteer machine
Een groen gazon is toch prachtig? Helaas is dit niet altijd mogelijk en komen er vaak mos en gele plekken in het gras. Het is daarom ten zeerste aan te raden om het gazon te verticuteren. Het beste is om 2 keer per jaar, in de maanden maart en augustus, het gazon te verticuteren.

Hoe verticuteer ik het gras?

Om het gras goed te kunnen verticuteren is het van belang om het gras eerst goed kort te maaien. Zorg dat het gazon vrij is van takken en dergelijke.

Bij het verticuteren kunt u het beste gebruik van een verticuteermachine. Deze machine's kunt u zowel op onze webshop (Verticuteermachines ) als in de winkel kopen.

Met deze machine wordt het mos tussen het gras verwijdert. Het is belangrijk dat de machine niet te laag wordt ingesteld. Anders verandert de verticuteermachine in een frees en blijft er weinig over van het gazon. Als er na het verticuteren nog veel mos aanwezig is in het gazon, behandel het gazon dan gerust een tweede keer.

Hark het los gekomen mos met een stevige hark bij elkaar. Na het verticuteren is het gazon aardig gehandhaafd, maar het krijgt nu wel de zuurstof en het licht dat het gazon nodig is.

Verzorg het gazon na het verticuteren 

Cru gezegd is het gazon nu lelijk, daarom is het belangrijk om de volgende stappen te ondernemen. Direct na het verticuteren (als het gazon schoon is) is het goed om ijzersulfaat over het gazon te gieten. Ijzersulfaat wordt ook wel ferrosulfaat genoemd en is een meststof die de groei en kleur van het gras bevorderd. Laat het gazon nu een week rusten. Na een week wordt er gekeken of er kale en/of zwarte plekken in het gazon te vinden zijn. Strooi in deze kale plekken graszaad en hark het er zachtjes in. Ligt er nu overal gras? Mooi, dan kan als laatste kunstmest over het gazon worden gestrooit.

Het gazon heeft nu tijd, zon en vocht nodig en zal over een aantal weken er weer mooi groen uitzien. 

Bekijk hier al onze verticuteermachines:  Verticuteermachines

Geplaatst in Tuin door

Onrust